Prikkelbare Darm Syndroom PDS
Wie symptomen heeft als diarree, opboeren, buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid etc., kan mogelijk lijden aan prikkelbaar darmsyndroom ofwel PDS. De diagnose wordt overigens uitsluitend door een arts gesteld. Als medicijnen de symptomen niet verlichten kan het behandelprogramma ‘Darm Management bij pds’ dat sinds 1996 in Nederland wordt toegepast klachten drastisch verminderen.
De ervaring leert dat 8-14 consulten voldoende kunnen zijn om de klachten te doen afnemen, met als resultaat: minder pijn, betere stoelgang, en beter kunnen omgaan met stress. Het programma heeft tot doel de natuurlijke darmfunctie te herstellen. Pijnreductie, stress-hantering en het opbouwen van meer zelfvertrouwen zijn belangrijke aandachtspunten
Het therapeutische gesprek is er om inzicht in de invloeden op de klacht te vergroten, gedragsmatige veranderingen te bewerkstelligen, angst bespreekbaar te maken en te verminderen, assertiviteit te verhogen en stressbeheersing te vergroten. Daarnaast zijn er de lichaamsoefeningen voor algehele en lokale ontspanning, voor beïnvloeding van kramp en voor een positief lichaamsbewustzijn. Maar het belangrijkste onderdeel is wel het doelgericht gebruikmaken van trance, bijvoorbeeld in het aanleren van zelfhypnose, waardoor het mogelijk wordt onbewuste lichaamsprocessen met succes te beïnvloeden.
Werkt hypnotherapie?
We kunnen onze dikke darm niet rechtstreeks beïnvloeden. Wel staat vast dat (gedachte)beelden (imaginaties) in de hersenen een reactie in het lichaam kunnen bewerkstelligen. Een heel bekend voorbeeld hiervan is om in gedachten op een schijf citroen te bijten. De speekselklieren in de bovenkaak zullen volop aan het werk gaan. Dit alles gebeurt dus bij vol bewustzijn.
In hypnose blijkt dit vermogen om via gedachtebeelden allerlei fysiologische processen van de darmen te beïnvloeden vele malen groter. In het Darm Management Programma zijn imaginaties opgenomen die hun specifieke uitwerking hebben op de dikke darm. Laboratoriumonderzoek heeft verder uitgewezen dat hypnotherapie direct de werking van de darmen beïnvloedt. Het verandert de manier van bewegen van de darmen; hoe de spieren samentrekken en ook de mate van gevoeligheid in de darmen. Met hypnotherapie kunnen we dus een directe en specifieke invloed uitoefenen op het menselijk lichaam.
Wetenschappelijk onderbouwing hypnotherapie bij pds
Onderzoek van Prof. dr. P.J. Whorwell van het Academisch Ziekenhuis Manchester (Engeland) heeft aangetoond dat in hypnose de gevoeligheid van de dikke darm verlaagd wordt. Tijdens de inductie wordt beweeglijkheid van de dikke darm beïnvloed.
Tijdschrift The Lancet publiceerde in 1984 een wetenschappelijk onderzoek van Whorwell over het effect van een hypotherapeutisch behandelprogramma voor PDS cliënten.
Een groep cliënten onderging hypnotherapie, een andere groep psychotherapie en een derde groep placebotherapie.
De patiënten die aan de psychotherapeutische sessies deelnamen, vertoonden een lichte pijnverlichting en een gevoel van welbevinden, doch niet een verandering in de darmwerking. De hypnotherapiecliënten vertoonden een sterke verbetering op alle fronten.
Het verschil tussen deze twee groepen was significant. Bij de ‘hypnogroep’ werden na 18 maanden géén klachten meer geconstateerd. Dit onderzoek boekte een positief resultaat van 80% in de leeftijdscategorie 25 – 55 jaar. Boven de 55 jaar vertoonde de hypnotherapie een succes bij 50% van de cliënten. Vervolgonderzoek tot op heden bij grotere aantallen cliënten leverde een overeenkomstige score.
Wanneer kan behandeling van PDS worden gestart?
* Diagnose PDS is door de huisarts of specialist gesteld.
* Beschikbare therapieën als medicijnen en bulkvormers helpen onvoldoende of niet.
* De klachten gaan gepaard met psychosociale problemen.
* De cliënt is sterk gemotiveerd er zelf iets aan te doen.
* Er zijn geen contra-indicaties zoals morfologische veranderingen van het darm weefsel, gebruik van psychofarmaca of sprake van psychiatrische problematiek.
* Cliënt is bereid een contract aan te gaan voor 8 tot 14 behandelingen, verspreid over minimaal 3 maanden.
* Cliënt gaat akkoord dat gegevens, anoniem, gebruikt kunnen worden voor evt. verder wetenschappelijk onderzoek.
Tot slot: Behandeling bij voorkeur met verwijzing of na overleg met de huisarts
Hypnotherapie in de media: Lees ook dit artikel in The Optimist (voorheen Ode, nov. 2011) over hypnotherapie bij PDS waarin oa. Renny Freriks wordt geïnterviewd.
Wilt u meer weten over een behandeling bij PDS? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie, of een kennismakingsgesprek.