Wat is EMDR en hoe werkt het?
Mensen die te maken hebben gehad met een ingrijpende gebeurtenis hebben soms grote problemen met het verwerken ervan. Het kan hen belemmeren in het dagelijks leven, bijvoorbeeld doordat angstaanvallen of herbelevingen, of doordat gevoelens van verantwoordelijkheid en schuld, grote controle willen hebben, kwetsbaarheid, lage zelfwaardering of onveiligheid sterk aanwezig zijn.
Klachten hebben soms te maken met oude ervaringen die een min of meer een stereotype reactie blijven oproepen. Een traumatische situatie kan zich blijven herhalen, ook als dat niet nodig is.
Kortom: een cliënt kan last hebben van een emotioneel schokkende ervaring, die steeds weer opspeelt.
De Amerikaanse psychologe Francine Shapiro ontwikkelde in de jaren tachtig van de vorige eeuw een therapeutische interventietechniek die een dergelijke stoornis effectief kan aanpakken: EMDR.
Dit gebeurt middels snelle oogbewegingen waardoor een traumatische gebeurtenis van zijn emotionele lading wordt ontdaan. Een essentieel element is het telkens wisselen van de aandacht van links naar rechts met oogbewegingen.(door met de ogen de bewegingen van de hand van de therapeut voor het gezicht van links naar rechts te volgen; soms ook wordt gewerkt met links-rechtsgeluiden in een koptelefoon, of links-rechts aanrakingen op de knieën: het zogeheten ’tappen’)
Dit alles met zeer gunstige resultaten. In Nederland is een behandeling met EMDR ook opgenomen als richtlijn binnen de GGZ.
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie, of een kennismakingsgesprek.